YURT İÇİNDE VE YURT DIŞINDA EĞİTİM AMAÇLI ASKERLİK TECİLİ NASIL YAPILIR ?
Yurtiçi ve yurt dışında eğitim gören her T.C vatandaşı erkek öğrenci eğitimi süresince askerlik görevini tecil etme hakkına sahiptir.
Her Türk gencinin vatani görevi doğum tarihi(nüfus kayıt tarihine)göre 20 yaşından gün almakla başlar ve 41 yaşından gün alıncaya kadar devam eder.
Bu süre boyunca vatani görev hizmetleri tecil süresi eğitimin her kademesinde farklılıklar gösterir.
* Yurtdışında dil eğitimi(kursu) yapanlar bir buçuk yıl
* Önlisans eğitimi yapanlar 3,5 yıl
* Lisans eğitimi yapanlar 7 yıl
* Master eğitimi yapanlar 3.5 yıl
* Doktora yapanlar 7 yıl kadar.
Yurtdışında lisans eğitimi yapanların askerlik tecili için 29 yaşını ,doktora eğitimi yapanların askerlik tecili için 33 yaşını tamamlamış olmaları gerekir.
* 20 ile 29 yaş arası yükümlülerin askerlik tecil süreleri:öğrencilerin askerlik hizmetleri 1111 sayılı askerlik kanunun 35 /c maddesiyle belirlenen esaslar çerçevesinde tecil edilir.
* 29 ile 36 yaş arası yükümlülerin askerlik tecil süreleri: (ek:17/2/1947-5010 /1 md değişik 27/6/1984- 3031/2m.d yükümlülerin askere celp sevkleri M.S.B ınca 33 yaşını doldurdukları yılın sonuna kadar tecil edilebilir.
YURT DIŞINDA EĞİTİM ÖĞRETİM İÇİN ASKERLİK GÖREVİ TECİL KOŞULLARI VE SÜRELERİ
*Dil kursları: askerlik görevini yapma zamanı gelmiş ancak yurtdışında eğitim görmek isteyen dillerini geliştirmek isteyen öğrenciler en fazla 1,5 yıl olmak üzere dil okullarından aldıkları öğrenci belgesiyle birlikte askerlik tecili yaptıra bilirler. Bu sürenin sonunda öğrenci ön lisans ,lisans,mastır eğitimine başlamak zorundadır aksi durumda askerlik tecilini yaptıramaz.
*Önlisans (2 yıllık)okullarda öğrenim görenler yut dışındaki okuldan alınan davetiye (kabul) mektubuyla birlikte askerlik tecili için baş vurabilir. En fazla (3,5 yıllık) tecil işlemi yapılabilir.
* Lisans eğitimi (üniversite) yurt dışında 3,4,5, yıllık eğitim veren üniversitelerden eğitim öğretim görenler üniversiteden aldıkları öğrenim belgesiyle askerlik görevlerini 7 yıl süreyle tecil ettire bilirler.
* Mastır ve doktora öğrencileri yurt dışındaki üniversiteden alacakları davetiye(kabul)belgesiyle 6 yıl süreyle tecil yaptıra bilirler.
ASKERLİK TECİLİ İÇİN ÖNCELİKLİ ARANAN ŞARTLAR
1- Yoklama kaçağı olmamak : Son yoklamaya bulundukları yerdeki askerlik şubelerine veya yurtdışında ise elçilik ve konsolosluklara süresi içinde kabul edile bilir.yasal özrü olmaksızın gelmeyenler ile işlemlerini sonuçlandıramayanlardır.
2- Bakaya kalmamak : sevk emri geldiği halde sevkin son gününe kadar gelmeyenler ile sevk edildikleri halde birliklerine katılmayan yükümlülerdir.
ASKERLİK TECİL İŞLEMLERİ NEREDE NASIL YAPILABİLİR ?
Askerlik işlemleri için M.E.B lığı Yüksek öğretim genel müdürlüğü yurt dışı öğrenciliği tanıma birimine başvuru yapmaktır. Bu birim öğrencinin evrakları tamam ise bir hafta içinde öğrencinin yurt dışındaki eğitimine onay vererek ve de M.S.B lığına yazarak öğrencinin askerliğini tecil etmesini sağlar. Bu işlemeler ortalama bir hafta sürmektedir. Öğrencilerin şahsen kendisinin Ankara da M.E.B lığı yurt dışı eğitim tanıma birimine başvuru yapmaları gerekmektedir.
M.E.B lığının “özeL öğrenci statüsünü kazanmak bu şekilde askerliğini tecil ettirmek akıllıcadır. Öğrenci resmen öğrenci sayılacağı için bir çok avantajlardan yararlana bilir. Ayrıcada gideceği ülkedeki T.C Büyük elçiliği eğitim ateşeliğine kaydını yaptırarak ‘ özel öğrenci statüsü ‘ nün ayrıcalığından yararlanabilir.
M.E.B ÖZEL ÖĞRENCİ STATÜSÜNÜ KAZANAN ÖĞRENCİLERİN ASKERLİKLERİNİN TECİLİ İÇİN İSTENEN BELGELER :
1. Yurtdışındaki üniversitelerden (okulda) kabul(davetiye ) mektubunun orijinal ve noter tasdikli çeviri (Türkçe )
2.En son mezun olduğu okulun noter tasdikli 2 adet fotokopisi
3.M.E.B alınacak başvuru formunun eksiksiz doldurulması
4.Ö.S.S sonuç belgesi (Lisans Eğitimi yapanlar için)
5.2 Adet noter onaylı nüfus cüzdanı
6 Askerlik durum belgesi
7. 6 adet vesikalık fotoğraf
8.Kamu görevlisi ise görevinden istifa belgesi
Başvuru Adresi
Yüksek Öğretim Genel Müdürlüğü
http://yogm.meb.gov.tr
06648 Bakanlıklar,Ankara
Tel : 0.312.418 16.32
Faks : 0.312.418.45.53
Yurtdışında Yüksek Öğrenim Göreceklerin ‘Özel Öğrencilik’ Tanıma İşlemleri
Özel Öğrenci ; Yurtdışında öğrenimleri süresince her türlü masrafları kendi imkanlarıyla karşılanan öğrencidir.
Özel öğrencilik tanıma işlemleri her yıl 1 Haziran’da başlayıp, sonraki yılın nisan ayı sonuna kadar 11 ay devam eder.
Özel Öğrencilik Tanımanın Amacı :
Yurtdışında kendi imkanlarıyla yükseköğrenim yapacak öğrencilerin ;
Yurtdışında lisan ve lisanüstü öğrenimlerini tamamlayarak ülkemize daha verimli bir şekilde hizmet etmelerini,
Öğrenimleri süresince ‘harçsız öğrenci pasaportu’ almalarını ,
Öğrenimleri süresince askerlik tecil ve tehirlerini,
Yurtdışında öğrenimleri süresince oturma izni almalarını,
sağlamaktır.